Scott Reniers Dit is een UiTPAS activiteit.

Richaar Deuzième Modderfokker

Wanneer

  • donderdag19 september 2024 20.30 uur

Locatie

Zinnezaal
Jeugdlaan 2 , 3900 Pelt

Organisatie

Prijzen

  • Basistarief 14
  • Ontdekkingsprijs 10
  • UiTPAS kansentarief 2,8
  • Voorverkoopprijs (VVK) 12

Naar ‘Ten Oorlog’ van Tom Lanoye en Luk Perceval

Bewerking en spel: Scott Reniers

Begeleiding en coaching: Tom van Dyck en advies van Tom Lanoye

Foto: Zjuul Devens

Met dank aan: Tom van Dyck, Tom Lanoye, Peter Kolpa, de gehele drama-opleiding en team productie/ techniek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Sara de Roo, Louise van den Eede, Zjuul Devens, Carine van Gerven en de Gemeente Pelt.

Niveau Nederlands

Je begrijpt en spreekt vlot Nederlands. Je moet weinig inspanningen doen om de taal te begrijpen
Taaliconen helpen anderstaligen een geschikte activiteit, workshop of cursus te kiezen.

Chers spectateurs,

Richaar gaf geen gehoor, nooit in zijn leven, maar vanavond moet hij u wel audiëntie geven. Uw roep, als groep, om hem, een doodgewone vent, ovationeel op ‘t voortoneel te halen, heeft gewerkt. Maar voor wat? Een encore? Een grande finale? Hoe kan echter een man- lijk hij- verschijnen voor een vorstelijk publiek, terwijl de taal waarmee hij als koning commandeerde hem nog steeds bestorven in de mond ligt?

En toch, het kan, verleen mij uw verbeelding. Zing ik van Richaar Deuzième, zie hem dan voor u. Een pop van sneeuw die nameloos aan ‘t smelten is in Bolingbroke, z'n schitterende zon. Een vorst die voor de rol van worm geen woorden vindt en zijn verhaal te grabbel wil gooien in uw stoffig dranklokaal. Godbloddiemodderfokking ranzig rottenis of alabaster arms vol merg en innocence! Mais quel mignon petit cochon: dat hij dat kan! Chapeau!

Vergeef me, lieve goede vrienden. Waarom scheld ik zo onredelijk op u? Mijn rebellie verpest mijn poëzie.

Ah, oui. C’est vrai. Hoe kon ik dat vergeten: Op de klanken van Tom Lanoye’s legendarische ‘Ten Oorlog’, laat Richaar Deuzième u alle hoeken en gaten van de Nederlandse taal zien. Komt dus en vergeet hem van u leven niet. Gun zo’n modderfokker nog een klein moment om zijn laatste meesterwerkje te declameren.

Richaar is zo moe, het liefst ging hij meteen. Maar doodgaan mag hij niet… Want als hij sterft dan laat hij zijn liefste taal moederziel alleen.

Peltenaar Scott Reniers studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Toneelacademie Maastricht. ‘Richaar Deuzième Modderfokker’ is de afstudeervoorstelling die hij in 2024 maakte voor de acteursopleiding van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.