Quentin Dujardin en Didier Laloy met Adrien Tyberghein / Steven de bruyn en Jasper Hautekiet

Dubbelconcert

Wanneer

  • zaterdag8 oktober 2022 20.30 uur

Locatie

Provinciaal Domein Dommelhof
Toekomstlaan 5 , 3910 Neerpelt (Pelt)

Organisatie

ZwarteDoos, Partner in Cultuur gemeente Pelt

Prijzen

  • Basistarief 15
  • VVK/-26 12

Quentin Dujardin, Didier Laloy & Adrien Tyberghein - 'Water & Fire'

Quentin Dujardin en Didier Laloy zijn twee muzikale Belgische globetrotters. Het stond in de sterren geschreven dat Laloy en Dujardin zich ooit aan een gezamelijk avontuur zouden wagen. Ze namen de Franse contrabassist Adrien Tyberghein mee onder de arm. Quentin Dujardin speelde met Toots Thielemans, Richard Bona en Manu Katché. Vergezeld van zijn akoestische gitaar verkende hij heel wat exotische gebieden. Madagascar is tot nu toe zijn meest kleurrijke trip. De reizen van Didier Laloy zijn iets bescheidener. Zijn zoektocht naar verrijking van zijn diatonische accordeontaal bracht hem wel in contact met even nieuwsgierige medemuzikanten zoals Tuur Florizoone, Walter Hus en Urban Trad.

De muzikanten tonen zich in 'Water & Fire' meesters in de kunst van de subtiliteit en virtuositeit. Jazz? Folk? Klassiek? Unclassified artists, zoals op hun website staat te lezen en zoals we het graag hebben in de zwartedoos. Met dit programma bekoort het trio elke avond een nieuw publiek.


Steven de bruyn & Jasper Hautekiet - 'Aanhou Geraas Maak'

Mondharmonica en contrabas, het zijn twee instrumenten die in afmeting en klank nauwelijks meer van elkaar kunnen verschillen. Net dat zijn de wapens waarmee Steven De bruyn en Jasper Hautekiet broederlijk ten strijde trekken. Platgetreden paden, daar bedanken ze vriendelijk voor. Dan liever door het dichtbegroeide struikgewas het avontuur tegemoet. “To boldly go where no one has ever gone before”, zoiets.

Toen Steven aan zijn solo album The Eternal Perhaps (2020) werkte, werd Jasper er in laatste instantie bijgehaald om wat extra kleur toe te voegen. Alleen is immers ook maar alleen. Jasper was er ook al bij toen The Rhythm Junks de 15 voorgaande jaren de wereld nog onveilig maakten. Gaandeweg ontdekten ze een muzikaal universum zonder afgelijnd rollenpatroon. Met dit programma speelden ze een onvergetelijke show in Palethe. Het werd een heel korte tournee want op 13 maart 2020 krakend tot stilstand kwam.

Na een jaar speelverbod besloten ze om met hun opgestapelde energie zinvol om te springen. Ze ontmoetten elkaar meteen in de studio en vertrokken er van een wit blad.

In onzekere tijden moet je improviseren, en dat is precies wat ze deden. Volledig onbevangen en vrij van regels lieten ze zich enkel leiden door intuïtie. Die aanpak resulteerde in een broeierige instrumentale trip waarbij het pure samenspel centraal staat. Meanderende melodieën en stuwende ritmes wisselen mekaar af. Meer dan eens wordt de harmonica drastisch door een batterij electronica gehaald of krijgt de contrabas een percussieve pandoering. Soms raken beide instrumenten zodanig vervlochten dat niets nog is wat het lijkt.

Met twee instrumenten die nauwelijks meer van elkaar kunnen verschillen, hebben ze een levensvatbare planeet ontdekt die volstrekt uniek is. Steven De bruyn en Jasper Hautekiet maakten in 2020 nog maar net hun borst nat, nu zijn ze klaar voor de volle duik met “Aanhou Geraas Maak”.

‘The Eternal Perhaps was een film noir, maar er zat ook melancholie in. Daar wilden we vanaf. Met AANHOU GERAAS MAAK willen we het leven vieren. Muziek als antidotum’, aldus De bruyn.