Tentoonstelling 'In an early Alpha Stage'

Wanneer

 • zondag11 oktober 2020totvrijdag18 december 2020

Locatie

CC Palethe
Jeugdlaan 2 , 3900 Overpelt (Pelt)

Organisatie

Prijzen

 • gratis

Meer info

De tentoonstelling is op 11 oktober open van 12.30 tot 15.00 uur.
 
 
Wens je een begeleid bezoek in groep of wil je graag met je klas langskomen? Mail dan voor meer info naar sofie.scheelen@gemeentepelt.be

  met werken van:

   

  De expo 'In an Early Alpha Stage' brengt zes kunstenaars samen rond de antropologie van geluid. Via poëtische ingrepen of in documentaire verzamelingen, geven ze een wereld weer in volle transformatie, waarin het ongrijpbare steeds een andere invulling krijgt.

  Terwijl geluidskunstenaar Félix Blume aan de slag is in het Opvangcentrum Rode Kruis Overpelt, toont hij in CC Palethe de geluidsthriller Curupira, Creature of the woods, waarin bewoners van de Tauary stam luisteren naar opgenomen geluiden uit het Amazonewoud. De film neemt je mee op zoek naar een gevaarlijk wezen en biedt een reflectie over het belang van mythen en hun plaats in de wereld vandaag. Beeldend kunstenaar Babs Decruyenaere bouwt aan een eigen universum met gevonden voorwerpen uit de natuur. Een minutieus levenswerk waarmee ze de onmogelijkheid tot ordenen in vorm of materie probeert te overstijgen. Het videowerk van de Belgische kunstenares Edith Dekyndt documenteert de volledige kringloop van het smeltijs van de Breiðarmerkurjökull Gletsjer. Een weergave van het verglijden van tijd en de transformatie van onze natuurlijke omgeving onder invloed van de huidige klimaatcrisis. Het werk van de wijlen Peltse schilderes Mireille Duthoy is internationaal bekroond en was in de jaren ‘70 reeds een vroege aanklacht tegen de opwarming van de aarde en de vervuiling van het zee-oppervlak. De groep geluidskunstenaars en muzikanten van Collectief Publiek Geluid werkt tijdens de expo-periode aan een experimentele audio-visuele installatie waarin adem, electronica, schilderkunst, gorgelen en fieldrecordings uit de lockdown periode met elkaar verbonden worden. Een onderzoek naar de oorsprong van geluid, waarin samenwerking centraal staat.Nick Steur raakte geïnspireerd door getuige te zijn van een meteoroïde in de woestijn en begon een onderzoek naar de impact van een inslag. Een appel die ineens uit een boom valt en voor je voeten terecht komt, een pandemie, de meteoor die de dinosauriërs deed uitsterven; er zijn gebeurtenissen die niet te voorzien zijn. Met het (letterlijke) loslaten van een enorm gewicht wordt de aandacht gericht op dit onvermijdelijk onverwachte, dat ons achterlaat met een indruk. De vraag is welke. Zowel de voorbereiding van de inslag, het vallen van de steen, als de steen die permanent blijft liggen, zijn deel van het werk. Impact is de (gratis) opener van OORtreders Festival 2020 en vindt plaats op vrijdagavond 23 oktober om 19.00 uur.

  De expo loopt over een langere periode rond het festival en stelt ook het proces van enkele kunstenaars centraal. Tijdens de verschillende maanden groeit de expo, waarbij er telkens nieuw werk wordt toegevoegd, afhankelijk van het werkproces van de makers tijdens hun periode in Pelt.

  De expo In An Early Alpha Stage ontstond in het kader van OORtreders Festival als een samenwerking tussen Expogroep Off, Off, Off, Gemeente Pelt, CC Palethe, Bibliotheek Pelt, C-TAKT en Musica, Impulscentrum voor Muziek, waarbij enkele kunstenaars werden geselecteerd voor een langer lopend traject in de Gemeente